Mandonguilles al forn

                


Escriure una recepta sobre com cuinar mandonguilles potser no té cap sentit aparentment. És un menjar molt senzill de fer, i molt popular, tant, que d'alguna manera tenim la percepció de que és una preparació sense categoria culinària. Possiblement això siga degut a que la majoria de la població menja exclusivament les mandonguilles d'origen industrial, la qualitat gustativa i nutricional de les quals és més que discutible.

D'altra banda, en la restauració només se serveixen mandonguilles com a plat econòmic i popular -qui no ha tastat les mandonguilles de l'Ikea?- sovint de la mateixa poca qualitat que les de conserva, amb un excès de salsa (salses industrials, hipercalòriques i plenes de tota classe d'additius artificials) i fregides en olis d'ús industrial. Evidentment, aquest panorama deixa les mandonguilles ben lluny de qualsevol categoria culinària.

Aquesta és la situació en la restauració més popular i econòmica; perquè en allò que es refereix a la restauració més compromesa amb la cuina, la que cerca un producte de qualitat, la que malda per oferir una experiència culinària al comensal, en aquesta restauració les mandonguilles no apareixen als menús.

Contràriament a aquest panorama, les mandonguilles que s'han cuinat en les cases d'aquest país (i de moltíssims països) abans de la industrialització de l'alimentació i de la restauració eren un plat saborós i de qualitat. I és un dels menjars més estesos a tota Europa.

D'exemples n'està ple. A part de les mandonguilles que cuinem a casa nostra, estan les daneses frikadeller, amb forma aplanada; les famoses köttbullar sueques, acompanyades amb patata, melmelades, etc.; el clàssic novaiorquès spaghetti and meatballs; les boulettes de viande franceses; les keftédes gregues; les polpette italianes; les almôndegas portugueses... En fi, la llista és interminable.

És un menjar que no només abasta una gran extensió geogràfica, sinó també històrica. Els romans ja en menjaven, de mandonguilles. Al receptari De Re Coquinaria, que és un dels més antics que es conserven (datat entre el segle I i III dC), ja hi apareixen diverses receptes de mandonguilles, tant de carn com de peix. Des d'aleshores, les receptes de mandonguilles han aparegut a tots els receptaris europeus de cuina.

La intenció d'aquest post és, senzillament, oferir una recepta casolana, de qualitat i, a més, amb una cocció al forn, per evitar els fregits, dels quals no convé mai abusar-ne. És una recepta ben senzilla, prou ràpida, i que ens estalvia el procés de fregir. Jo he aprofitat aquests temps tediosos del confinament pel coronavirus per preparar-la, perquè m'ha semblat la manera més saludable de menjar mandonguilles de carn.













Recepta de mandonguilles al forn

Temps de preparació: 5'

Temps de cocció: 30'

Comensals: 4


Ingredients:

  • 400 g carn picada de porc

  • 100 g pa ratllat

  • 1 ceba gran

  • 2 dents d'all

  • 2 carlotes menudes

  • 1 ou

  • orenga

  • 1 Cs vinagre

  • 1 Cs llet

  • canyella

  • pebre negre

  • oli d'oliva extra verge

  • sal

(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)

Passes a seguir:

1 En un bol de cuina mesclarem tots aquests ingredients: la carn, el pa, el vinagre, la llet, l'orenga i l'ou batut. No hem d'escatimar l'orenga, perquè és un dels ingredients que li donarà més gust al conjunt. Barrejarem tot amb les mans, i aleshores hi afegirem la sal, el pebre i la canyella.

2 A part, picarem les carlotes, la ceba i l'all ben finament, i ho passarem lleugerament per una paella amb oli d'oliva. Només uns minuts, per tal que no estiga cru. Aprofitarem aquest moment per posar el forn en marxa, i escalfar-lo a 150 ºC. Un cop tenim a punt les carlotes, la ceba i l'all, retirarem i deixarem refredar uns instants, per posteriorment incorporar-ho al bol, amb la resta d'ingredients, i tornar a mesclar-ho tot bé amb les mans.

3 Donarem forma a les mandonguilles, fent-les de la mida d'una nou, aproximadament. Aleshores les passarem per farina. En una font, que prèviament haurem pintat amb una mica d'oli d'oliva, col·locarem totes les mandonguilles separades, per tal que no s'enganxen, i per a poder tombar-les al seu moment. També podem disposar-les directament sobre la safata del forn, sempre i quan hi col·loquem paper vegetal per damunt de la safata.

4 Col·locarem les mandonguilles al forn, i pujarem la temperatura a 180 ºC. Al cap d'uns 10 minuts les girarem, perquè queden ben cuites per ambdós costats. En total, hauran d'estar al forn entre 20 i 25 minuts, i de seguida estaran llestes per a servir a taula.









Comentaris