Arròs al forn amb panses i cigrons

                


Els arrossos al forn, tan típics de la cuina valenciana, són aquells que es preparen en cassola plana, i que tenen el seu origen en la necessitat de compatibilitzar les tasques domèstiques amb la preparació del dinar. Portar l'arròs a coure al forn del poble permetia disposar de més temps lliure per dedicar a altres tasques. Després, només calia anar a recollir-lo a l'hora convinguda: d'aquest anar i vindre, l'arròs al forn també es va guanyar el nom d'arròs passejat.


L'arròs al forn tradicional, com bé sabeu, conté bona cosa de carn, sobretot de carn de porc. Però després estan els arrossos sense carn, bé per manca d'ingredients, bé per compliment dels preceptes religiosos d'abstinència de la carn. Si un dels ingredients principals d'aquesta classe d'arrossos són els llegums, en l'arròs d'aquesta recepta les protagonistes són les panses, que en una altra època van ser molt importants en l'economia d'algunes de les comarques centrals valencianes, com la Safor, la Vall d'Albaida i, especialment, la Marina Alta -que reivindica l'autoria d'aquest arròs-.


No sabem si és o no un arròs de dejú, però sí és un arròs adequat per a l'estiu, ja que no és tan calòric ni de digestió tan feixuga com l'arròs al forn tradicional.


A part d'això, és una bona recepta per estrenar-se amb els arrossos al forn, per la seua senzillesa i riquesa de sabors.Recepta d'arròs al forn amb panses i cigrons

Temps de preparació: 5'

Temps de cocció: 10+30'

Comensals: 6


Ingredients:

  • 600 g arròs

  • 200 g panses moscatell

  • 400 g cigrons cuits

  • 1,5 l caldo de verdura

  • 1 cabeça d'alls

  • safrà

  • oli d'oliva extra verge

  • sal

(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)

Passes a seguir:
1 En primer lloc, posarem les panses a remullar en aigua durant una hora, més o menys.

2 Pelarem i tallarem els alls en làmines, i els sofregirem en oli d'oliva en una paella. Posarem el forn en marxa a 200 ºC.

3 Quan tindrem els alls daurats, hi afegirem l'arròs, remenarem bé, i deixarem sofregir lleugerament 3 o 4 minuts.

4 A continuació, hi afegirem les panses i ho remenarem tot bé.

5 En una cassola de fang hi abocarem tot el contingut de la paella, els cigrons, el caldo, dos bons pessics de sal i un polsim de safrà.

6 Enfornarem i courem 30 minuts a uns 200 ºC.Si ens ve de gust, podem coure els cigrons nosaltres mateixos, enlloc de comprar-los cuits, i aprofitar-ne l'aigua de la cocció com a caldo per a l'arròs.

Pel que fa a les panses, empreu la varietat moscatell: no només són més grans que altres varietats (les de Corint, per exemple), si no que és la varietat que s'ha emprat tradicionalment a la comarca de la Marina Alta.

Ja veieu que és una recepta senzilla i ràpida i, per suposat, molt saborosa. Us sorprendrà la combinació de la dolçor de les panses amb el gust salat de l'arròs.

Comentaris