Tomaques verdes en salmorra

                 La salmorra ha sigut, històricament, una de les tècniques més emprades per a la conservació dels aliments. En l'època en la qual els humans encara no vivíem enganxats a una nevera plena d'aliments, es van haver d'enginyar maneres de conservar els aliments en els moments de màxima producció, per als moments d'escassetat.

Entre aquests mètodes, destaca la salmorra, també coneguda com aigua-sal, que no és més que una dissolució aquosa de sal en aigua. També es poden conservar aliments en vinagre, però no és el cas de la recepta de hui. Igualment, algunes verdures o hortalisses necessiten d'una escaldada o bullida curta abans de ser conservades: les tomaques madures, per tal de poder llevar-los la pell; o les penques, cardets, raïm de pastor, etc., per llevar-los la seua aspror natural.

Si us animeu a fer la recepta, veureu que no és gens complicada.

Això sí: empreu només pots amb tapa hermètica, com els de les fotos, perquè són els únics que deixen respirar el producte durant la fermentació.

En quant a les espècies, jo he utilitzat la pebrella (Thymus piperella) que és una varietat del timonet o farigola, i també un endemisme a les comarques centrals valencianes. Però també podríem emprar perfectament coriandre o pebre verd -sempre en gra-.

Recepta de tomaques verdes en salmorra

Temps de preparació: 5'

Temps de fermentació: 10 a 15 dies


Ingredients:

  • tomaques verdes

  • sal marina

  • aigua no clorada

  • espècies al gust


(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)

Passes a seguir:
1 Si les tomaques són menudes les deixarem senceres; si no són tan menudes, doncs les tallarem en meitats o inclús en quarts.

2 Omplirem el pot o pots de manera que queden ben plens. Hi afegirem les espècies.

3 Prepararem una salmorra al 3%, això és, 30 g de sal marina per litre d'aigua.

4 Aboquem la salmorra als pots fins omplir-los a vessar.

5 Tancarem els pots hermèticament, i deixarem fermentar a temperatura ambient un mínim de 10-15 dies.


Pebrella en plena floració estival


Comentaris