Coca de recapte amb anxoves


La coca de recapte és una d'aquelles elaboracions tradicionals més estesa arreu de les nostres comarques. A tots els indrets on s'hi parla la nostra llengua s'elabora d'una o altra manera, amb un o altre nom. Igualment, també hi ha una ampla diversitat en quant a si porta aquest o aquell altre ingredient. Però aquesta qüestió depassa el nostre interès en aquesta recepta, que és aprendre a elaborar-la sense dificultats.

Com veureu a la recepta, les anxoves s'hi afegeixen al final, després del fornejat. Altrament, es cremarien. Recepta de coca de recapte amb anxoves

Temps de preparació: 5'

Temps de cocció: 25'

Comensals: 8

Ingredients:

  • 300 g farina

  • 150 ml aigua

  • 24 / 32 anxoves

  • escalivada

  • 75 ml oli d'oliva extra verge

  • sal

(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)

Passes a seguir:
1 En primer lloc, prepararem la massa abocant l'aigua i l'oli en un bol suficientment gran. Afegirem un bon pessic de sal i barrejarem els ingredients fins aconseguir una massa espessa i homogènia.

2 Sobre el banc de cuina o una superfície neta i llisa, empolsarem amb farina i al damunt hi treballarem la massa durant uns minuts. Aleshores, en farem una bola i la taparem, deixant-la reposar uns 10 minuts.

3 Un cop passat aquest temps, dividirem la massa en 8 porcions iguals; tornarem a amassar cada porció un parell de minuts i deixarem uns minuts més de repòs. Posarem el forn en marxa a 220 ºC.

4 En aquest moment, estirarem les porcions i les col·locarem sobre paper de fornejar, que haurem empolsat amb una mica d'oli i farina. Podem estirar les porcions de manera allargada, com a les fotos, o fer-les redones. Idealment, haurien de caber 4 porcions per fornada.

5 Ara ja només queda posar l'escalivada ben arreglada sobre les masses. Posarem una miqueta de sal i un raig d'oli d'oliva pel damunt, i enfornarem per uns 25 minuts aproximadament. A meitat cocció, regarem les coques amb una mica més d'oli d'oliva.

6 Quan tindrem la massa daurada serà el moment de retirar les coques del forn. Ara serà el moment d'afegir-hi les anxoves.


Comentaris