Arròs de muntanya amb ceps, carxofes i botifarra negra
Un arròs d'hivern.
Si us agraden els arrossos d'aromes i sabors intensos, aquest l'heu de tastar. La combinació d'ingredients, molt interessant i reeixida, fan d'aquest arròs un plat saborós i reconfortant, en el que trobareu un bon equilibri entre carn i verdures.
A diferència d'altres arrossos que he publicat darrerament, aquest l'he fet en la paella clàssica metàl·lica, tot cercant una cocció del gra al punt que es dóna molt bé quan utilitzem paelles amples com aquesta. Tot això ho dic perquè m'agrada molt de cuinar amb cassoles de fang o terrissa i també amb cocottes. Dóna un resultat magnífic, més reposat. Ara, quan cuinem arrossos, no hem de perdre de vista que, quan apagarem el foc, l'arròs continuarà coent amb intensitat uns minuts més. Vull dir que, per anar bé, haurem d'escurçar els minuts de foc, i estar ben atents. Si no voleu aquest risc, utilitzeu per aquesta recepta una paella metàl·lica i el resultat serà òptim.
Recepta d'arròs de muntanya amb ceps, carxofes i botifarra negra
Temps de preparació: 15′
Temps de cocció: 20 + 18'
Comensals: 6
Ingredients:
500 g arròs bomba
400 g costella de porc
250 g botifarra negra
25 g ceps deshidratats
400 g carxofes
2 tomàquets o 400 g tomàquet trossejat
1/2 pebrot vermell
2 l brou o aigua
2 dents d'all
safrà
unes branques de romaní
oli d'oliva extra verge
sal
(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)
1 En primer lloc, posarem els ceps en remull una o dues hores abans.
2 En una paella amb un bon raig d'oli anirem sofregint les carns: primer les costelles, tallades petites, i després la botifarra, tallada en rodanxes.
3 Anirem donant la volta a la carn i, quan tindran un color daurat, la reservarem a banda, o deixarem a un costat de la paella, i hi afegirem la carxofa, pelada i tallada en trossos petits. Deixarem coure 5 minuts.
4 Hi posarem els ceps, nets i tallats a trossos no massa petits. Deixarem coure un parell de minuts.
5 A continuació, hi afegirem els pebrots (pebreres, pimentons) tallats ben finets, allò que se'n diu en brunoise, sofregirem una mica i a continuació hi abocarem els tomàquets, triturats o trossejats, i salpebrarem. Deixarem coure 5 minuts més.
6 En aquest punt, hi posarem l'arròs, remenarem bé un parell de minuts i de seguida hi abocarem el brou o aigua. Tirarem a la cassola el pebre roig i el safrà, i deixarem coure uns 18 minuts, una mica menys si és cassola de fang.
7 Als últims minuts hi posarem per damunt les branquetes de romaní o farigola.
Aquest arròs queda una mica fosc: és per la botifarra i les carxofes.
És un arròs d'hivern magnífic, ple d'aromes i sabors. Si teniu convidats, en quedaran ben contents!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada