Fideus rossejats
Un punt cruixent
Els fideus rossejats són un plat de la cuina tradicional del Delta de l'Ebre i d'algunes poblacions valencianes properes, com Vinaròs. A l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) s'hi celebren tots els anys unes jornades al voltant d'aquest plat, la peculiaritat del qual és sofregir els fideus en oli abans. També hi trobarem versions: si en lloc de fideus emprem pistons, és anomenat pistonat; si el cuinem amb arròs, arrossejat. Més enllà, però, d'aquestes variacions, és important de no confondre els fideus rossejats amb la fideuà de Gandia.
La base dels fideus rossejats, com amb tots els plats del seu gènere, com la fideuà, o l'arròs a banda, és un bon caldo de peix. El sofregit inicial dels fideus i, si podem, un toc final d'uns minuts al forn, donen a aquesta joia gastronòmica un punt cruixent insuperable.
Els meus fideus rossejats han quedat una mica gruixuts, perquè no tenia fideus del nº2, que són els més adients, i he cuinat el plat amb els fideus perlats, que són una més grossos -encara que també hi fan un bon paper, i tant!-.
Recepta de fideus rossejats
Temps de preparació: 10′
Temps de cocció: 10'+8'
Comensals: 4
Ingredients:
- 400 g fideus del número 2
- 1 l caldo de peix
- 200 g sípia
- 4 gambes grosses
- 2 dents d'all
- un grapat d'ametlles
- safrà
- oli d'oliva extra verge
- sal
(cc: cullerada de cafè; cs: cullerada sopera)
1 En primer lloc, en una paella amb un bon raig d'oli d'oliva sofregirem els fideus sense parar de remenar. Només uns pocs minuts, han de quedar rossejats, no s'han de cremar. Retirem els fideus i els reservem.
2 A continuació, hi afegirem la sípia, neta i tallada a trossos, i les gambes. Sofregim uns minuts. Retirem les gambes i les reservem.
3 Mentrestant, en un cassó, tindrem el caldo de peix bullint, a punt per utilitzar.
4 Tornem a posar-hi els fideus i aboquem el caldo.
5 Afegim la picada, que haurem fet en un morter amb els alls, les ametlles, el safrà i un raig d'oli d'oliva, i remenem tot bé.
6 Afegim les gambes, i deixem coure alegrement 8 minuts. Tastem i rectifiquem de sal.
7 Si la paella cap al forn de casa, el tindrem prèviament en marxa a 200 ºC i dividirem la cocció en dues parts: 4 minuts bullint al foc, i 4 minuts al forn. Aquest toc de forn deixarà els fideus més secs, cruixents i encrespats.
La picada sempre potencia el gust final de plats com aquest: amb quatre ingredients farem una picada al morter en un parell de minuts. També podem assaborir aquest plat amb un bon allioli, sobretot si és d'elaboració casolana.
Si us ha agradat aquest pla, de segur que us agradarà de provar la fideuà de Gandia.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada